Nyári egyetem: a kolozsvári Farkas utca urbanisztikai átalakítása. Pályázati felhívás

A Farkas utca jelenleg
A Településfejlesztésben alkalmazott szociológia mesterképzés, a Román Építész Kamara Erdélyi Fiókszervezetével közösen nyári egyetemet szervez 2013 július 1-14 között, melynek célja egy javaslatcsomag kidolgozása a Farkas / Kogalniceanu utca urbanisztikai átalakítására.

Kolozsvár önkormányzatnapirendre tűzte Farkas utca gyalogos-övezetté alakítását , de alaposabban kidolgozott urbanisztikai tervek még nem készültek. Ugyanakkor az átalakítás útjában álló akadályok, nehézségek máris megfogalmazódtak. Néhány magyarul megjelent újságcikk az ügy kapcsán: a gyalogos-övezetté alakításról,  az átalakítás közvitájáról, a földalatti parkoló létesítésének problémáiról, stb. A nyári egyetem keretében végzett kutatás célja a megoldáskeresés e felmerült problémákra. 

A nyári egyetem keretében építészek, szociológusok, művészettörténészek, turizmus és kommunikáció szakos diákok közösen keresnek megoldást az átalakításra. A program közös felkészítő előadásokkal kezdődik, majd az egyes szakterületekhez tartozó diákok külön munkacsoportokként az átalakítás urbanisztikai, szociológiai stb. vetületeit elemzik, eredményeikről pedig sorra egy-egy előadást tartanak a nyári egyetem összes résztvevője számára. A nyári egyetemen tehát építész, szociológus, turizmus és kommunikáció szakos diákok vesznek rész, műhelymunka helyszíne a kolozsvári Ferences kolostor lesz. A program főszervezője Guttman Szabolcs, az Románia Építész Kamara Erdélyi Fiókjának elnöke.


A közös rendezvények helyszíne:
 a ferences kolostor egykori refektóriuma
A szociológus csoport feladata a Farkas utca lakóinak és használóinak - magánszemélyeknek és intézményeknek - a feltérképezése lesz, az átalakítás társadalmi feltételeinek a vizsgálata. A csoport szakmai vezetője dr. Pásztor Gyöngyi, városszociológus, szervező-koordinátora Gábora Attila, a Településfejlesztésben alkalmazott szociológia MA képzés hallgatója.

A program része az Építész Kamara "Erdélyi kulturális szcénák után kutatva" című nagyobb programjának. E program tíz helyszínen zajlik, köztük a kolozsvári botanikus kertben, a Mikó-kertben, de Besztercén és Nagyszebenben is. A nyári egyetem ideje alatt e munkacsoportok mind bemutatják eredményeiket, a besztercei csoportot pedig a helyszínen látogatjuk meg.

A nyári egyetemen öt településfejlesztés-szakos és öt alapkézésben tanuló hallgató számára van részvételi lehetőség. A részvételi szándékot az alábbi email-címre lehet küldeni: attila_gabora@yahoo.com
A Farkas utca egyik látványterve

A Farkas utca bejáratának látványterve


A program része az "Életmód, értékrend és iskolai siker társadalmi meghatározottsága. Település- és regionális fejlesztési szakértő képzés" tehetségfeljesztő KMEI programsorozatnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése